Veel mensen met sportblessures door te fanatiek beginnen na corona

mensen met sportblessures

Fysiotherapeuten in Nederland hebben het druk momenteel. En niet alleen met de mensen die klachten ervaren als gevolg van het maandenlange thuiswerken en het verlenen van paramedische herstelzorg na covid-19 (die nu een jaar langer vanuit het basispakket vergoed wordt). Er stromen nu ook opvallend veel mensen met sportblessures binnen die na maandenlang thuiszitten te fanatiek zijn begonnen met sporten.

Veel mensen met sportblessures bij de fysio

De sportscholen en sportclubs waren tijdens de lockdowns maandenlang gesloten, en sporten in groepen was niet of in slechts zeer beperkte mate toegestaan. Het is dus heel logisch dat nu het weer mag en kan, mensen weer met volle overgave aan de slag willen. Maar dat gebeurt vaak net iets te fanatiek, waardoor de behandeltafels van fysiotherapeuten nu ook vol liggen met mensen met sportblessures. Het gaat dan niet alleen om ontstoken pezen, overbelaste spieren en zweepslagen, maar ook om ernstigere blessures zoals gescheurde kruisbanden.

Rustig opbouwen

Om te voorkomen dat je na een periode van rust een sportblessure oploopt, is het van cruciaal om je training heel geleidelijk weer op te bouwen. In plaats van ondoordacht te beginnen en meteen weer de draad op te pakken op het niveau waar je voor corona zat, kun je het beste een paar stappen terug doen. Zorg ook dat je voorafgaand aan elke training extra aandacht besteedt aan het opwarmen van je spieren, en neem na afloop wat meer tijd om af te koelen en uitgebreid te stretchen. Het kan verleidelijk zijn om jezelf te pushen, zeker als je het gevoel hebt dat je iets in te halen hebt. Maar juist nu is het van belang dat je beter naar je lichaam luistert. Je wilt immers voorkomen dat je nog een half jaar tot een jaar thuis komt te zitten, alleen omdat je te snel te veel wilde.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.