Aantal fysiotherapie patiënten stijgt

fysiotherapie patiënten

Ondanks het feit dat er tijdens de coronapandemie een flinke daling heeft plaatsgevonden, is het aantal mensen dat naar de fysiotherapeut gaat de afgelopen jaren gestegen. Een rapport van Nivel wijst uit dat de fysiotherapeutische zorg niet alleen aan het herstellen is van de dip tijdens de pandemie, maar ook een groei meemaakt.

Meer fysiotherapie patiënten

Het rapport van Nivel, dat gegevens bevat van 896.408 patiënten die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, laat zien dat het gemiddelde aantal patiënten per fysiotherapie praktijk de afgelopen jaren is gestegen. Alleen in 2020, het eerste jaar van de pandemie, lag het gemiddelde aantal patiënten lager:

2019: 1645 patiënten

2020: 1095 patiënten

2021: 1786 patiënten

2022: 1833 patiënten

Meer nieuw gestarte behandeltrajecten

Ook het aantal nieuw gestarte behandeltrajecten per praktijk is toegenomen. De meeste patiënten bezoeken de fysiotherapeut voor algemene fysiotherapie en fascia therapie, voornamelijk gericht op klachten aan de wervelkolom, schouder, knie en bekkenregio, alsmede voor chronische pijnklachten. Daarnaast zijn nog altijd veel behandelingen gericht op COPD/Covid herstelzorg.

Het is overigens mogelijk dat de stijging in het aantal nieuw gestarte behandeltrajecten (deels) een gevolg is van het feit dat er tijdens de pandemie geregeld zorg werd uitgesteld, welke later weer werd ingehaald.

Minder consulten per behandeltraject

Hoewel het aantal fysiotherapie patiënten dus stijgt, is er wel sprake van een daling in het gemiddelde aantal consulten per behandeltraject. Of deze daling het gevolg is van veranderingen in de zorgverlening, zorgvraag of vergoedingen, is onduidelijk. Wel is bekend dat in gemiddeld 87.3% van alle afgesloten behandeltrajecten waarbij de resultaten geregistreerd waren, het behandeldoel werd bereikt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.