Dit moet je weten over fascia

wat is fascia

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het kan dat je organen niet alle kanten op klotsen als je rent of springt? Of hoe pijn in je schouder kan uitstralen naar je rug, nek en hoofd? Dit heeft allemaal te maken met fascia. Voorheen was men in de veronderstelling dat fascia passief bindweefsel was, waardoor er relatief weinig aandacht aan werd besteed. Inmiddels weten we dat fascia veel meer doet dan alleen je botten, spieren, gewrichten en pezen bij elkaar houden. Wat is fascia precies? Welke soorten fascia zijn er? En waarom is het belangrijk dat je fascia gezond is?

Wat is fascia?

Fascia is het Latijnse woord voor ‘band’ of ‘bundel’. Dit weefsel bestaat grotendeels uit collageen en kan worden beschouwd als een elastisch netwerk dat het hele lichaam bij elkaar houdt en alles met elkaar verbindt.

Welke soorten fascia zijn er?

Grofweg kunnen we drie verschillende soorten fascia onderscheiden:

  • Onderhuidse fascia heeft als primaire taak om vocht en vetweefsel vast te houden en creeert doorgang voor bloedvaten en zenuwen.
  • Diepliggende fascia maakt bewegingen van onze spieren mogelijk. Het zorgt voor het overbrengen van spanning die gegenereerd wordt door spieractiviteit of externe krachten en vangt schokken op. Op bepaalde plaatsen zorgt het ook voor de bevestiging van spieren.
  • Verbindende fascia overbrugt de afstanden tussen de diepe fascia en membranen en organen en is tevens bepalend voor je flexibiliteit.

Waarom is het zo belangrijk dat je fascia gezond is?

Fascia is door je hele lichaam te vinden, dus is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het gezond blijft. Gezonde fascia is flexibel en soepel en in staat om pijnloos te glijden, draaien en buigen. Helaas hebben veel mensen tegenwoordig last van fysieke klachten als gevolg van ongezonde fascia.

Je zou fascia kunnen vergelijken met het tafelkleed op een mooi gedekte tafel. Als je aan één hoek van het tafelkleed trekt, verandert de positie van alles dat op de tafel staat. Het tafelkleed verbindt immers alles op de tafel met elkaar. Met andere woorden: fascia problemen kunnen overal in het lichaam klachten veroorzaken. En het komt nog steeds geregeld voor dat de link met fascia niet direct gelegd wordt.

Tot slot

Voor mensen met (het vermoeden van) fascia problemen biedt fascia therapie uitkomst. Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om je fascia gezond te houden. Daar lees je meer over in onze volgende blogpost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.