Vergoeding van paramedische herstelzorg na covid-19 een jaar langer vanuit basispakket

paramedische herstelzorg na covid-19

Voor mensen die nog langdurig last houden van ernstige beperkingen en klachten, wordt paramedische herstelzorg na covid-19 nog een jaar langer vanuit de basisverzekering vergoed. Op verzoek van de Tweede Kamer is besloten om de regeling nog een jaar te verlengen, tot 1 augustus 2022.

Vergoeding van paramedische herstelzorg na covid-19

Sommige mensen die een besmetting met covid-19 hebben doorgemaakt, doen er heel lang over om te herstellen. Zij ervaren tijdens hun herstel vaak ernstige klachten en/of beperkingen. Paramedische herstelzorg, in de vorm van fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, diëtetiek en/of ergotherapie, richt zich op het beperken van deze klachten.

Verlenging van de regeling

In juli 2020 was er nog heel veel onduidelijk over het verloop van de coronapandemie. Daarom werd toen besloten om paramedische herstelzorg voor mensen die covid-19 hadden doorgemaakt, in elk geval tot 1 augustus 2021 vanuit het basispakket te vergoeden. Inmiddels hebben we de tweede en derde golf achter de rug en zijn er nog veel meer mensen bij gekomen die te lijden hebben onder langdurige klachten. Volgens Tamara van Ark, minister van medische zorg en sport, is het belangrijk dat “patiënten die in de tweede of derde golf ernstige covid-19 hebben doorgemaakt ook paramedische herstelzorg kunnen krijgen vanuit het basispakket. Dat maken we mogelijk door de regeling te verlengen.”

Enkele wijzigingen

De regeling wordt wel op een aantal punten gewijzigd. Eerst hadden dat patiënten een verwijzing van een medisch specialist nodig hadden om voor vergoeding van de paramedische herstelzorg in aanmerking te komen. Nu mag ook de huisarts een doorverwijzing naar herstelzorg in de tweede behandelperiode doen. Voorheen moest de verwijzing binnen vier maanden na het acute ziektestadium worden doorgegeven; die termijn is nu verlengd naar zes maanden. Dit is gedaan omdat patiënten die in eerste instantie geen behoefte aan paramedische herstelzorg lijken te hebben en daarvoor ook niet zijn verwezen, later toch hinderlijke klachten kunnen ontwikkelen. Zij kunnen dankzij de wijziging dan toch aanspraak maken op vergoeding van paramedische zorg vanuit het basispakket.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.