Fascia therapie

De fascinerende fascia; het lichaam als één geheel

Fascia is het bindweefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt. Het zit als een vlies om alle spieren, zenuwen, botten, organen en bloedvaten heen. Deze vliezen zijn onderling met elkaar verbonden, er is daardoor geen begin en geen einde. De fascia vormt op deze manier een groot 3 dimensionaal elastisch netwerk in ons lichaam dat ervoor zorgt dat we goed kunnen bewegen. De glijbewegingen zijn nodig om te kunnen buigen en strekken. Door deze onderlinge verbondenheid kan het zijn dat de oorsprong van de pijn op een hele andere plek zit dan waar u pijn voelt. Dit is de reden dat wij een totaal onderzoek van het hele lichaam doen. Door verklevingen in de fascia kan de beweeglijkheid van spieren en/of gewrichten beperkt zijn, waardoor u pijn of spanning ervaart.

Fascia behandeling

De fascia behandeling bestaat eerst uit een fascia functie onderzoek om te kijken waar het weefsel ondersteuning, begeleiding nodig heeft. De therapie bestaat uit manuele technieken om het weefsel soepeler te maken, of om restricties los te maken. We maken hierbij onder andere gebruik van speciale instrumenten (‘fasciatools’) om de effectiviteit van de behandelingen te vergroten. Belangrijk is om hierna te starten met oefeningen om de verkregen beweeglijkheid te behouden en de kracht van de spieren te verbeteren. Tijdens het trainen van de fascia maken we ook vaak gebruik van vliegwieltraining,dit is een nieuw trainingsapparaat waarbij door korte krachtige bewegingen te maken het collagene weefsel, de spieren en de fascia worden gestimuleerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van fascia balletjes en foamrollen. De effectiviteit van de behandeling wordt volgens de fascia therapie bepaald door:

  • kijk altijd naar het geheel
  • behandel de locale problemen
  • beweeg daarna vrij en totaal

Annette Roordink werkt binnen onze praktijk met deze methode en heeft de opleiding gevolgd bij Erasmus MC te Rotterdam,de F.I.T methode.

Zie www.fasciaweb.nl voor meer informatie.

 

Naar fasciaweb.nl