Nieuwe opleving in klachten door thuiswerken in tweede golf

Nieuwe opleving in klachten door thuiswerken

Eerder dit jaar schreven we al dat fysiotherapeuten in Nederland sinds mei een sterke toename zagen in het aantal klachten door thuiswerken. Tegen het einde van de zomer nam dat weer wat af. Maar nu loopt het net zo hard weer op; zowel het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) als FysioHolland constateren een nieuwe opleving in klachten sinds de tweede coronagolf.

Nieuwe opleving in klachten door thuiswerken

De klachten worden door verschillende factoren veroorzaakt, maar zijn wel allemaal direct verbonden met het gedwongen thuiswerken tijdens de tweede coronagolf. Dat zei Boris van der Vorst, algemeen directeur van FysioHolland, in een interview met NU.nl. Hij noemt onder andere een slecht ingerichte werkplek, een gebrek aan fysieke sociale interactie en het de hele dag geconcentreerd online zijn als veelvoorkomende oorzaken. Volgens het KNGF zijn veel klachten ook gerelateerd aan een bepaalde gedragsverandering. Dit is te vergelijken met de periode na de winter, als veel mensen ineens weer gaan sporten en niet geleidelijk aan opbouwen, waardoor ze sneller blessures oplopen. Hetzelfde kan gebeuren als mensen ineens massaal gaan thuiswerken, terwijl ze dat niet gewend zijn.

Ook stress creëert fysieke klachten

Maar ook het feit dat iedereen nu thuis zit valt veel mensen zwaar. “Thuiswerkers ervaren stress doordat er wellicht kinderen in huis zijn of omdat iemand ineens een muziekje opzet terwijl ze druk bezig zijn,” zei van der Vorst. Daarnaast zijn er mensen die (extra) stress ervaren omdat ze niet weten hoe lang ze nog thuis moeten werken. En die stress werkt ook fysiek door.

“Beperkte mogelijkheden en middelen”

Er zijn tal van bronnen waar goede adviezen te vinden zijn voor het verlichten en voorkomen van klachten door thuiswerken. De meeste tips spreken voor zich, alleen blijkt dat het daadwerkelijk opvolgen van de adviezen toch vaak niet zo eenvoudig is. Hoewel veel werkgevers de nodige maatregelen hebben getroffen om hun personeel van een geschikte computer en beeldschermen te voorzien, heeft niet elke werknemer heeft de mogelijkheden en middelen om een comfortabele thuiswerkplek en/of thuissituatie voor zichzelf te creëren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.