Zo helpen ademhalingsoefeningen angst en stress te verlichten

ademhalingsoefeningen

Wanneer je kampt met angst of stress krijg je vaak het advies om ademhalingsoefeningen te doen. Veel mensen zijn hier wat sceptisch over, echter zijn de positieve effecten wetenschappelijk bewezen. Hieronder leggen we uit hoe ademhalingsoefeningen nu precies helpen om angst en stress te verlichten.  

Stressrespons activatie

Ademhalen is iets dat we doen zonder dat we erover na hoeven te denken – het is net als je hartslag en spijsvertering een onbewuste lichaamsfunctie. De ademhaling wordt gereguleerd door het parasympatisch zenuwstelsel, dat ook verantwoordelijk is voor het activeren van de stressrespons. Dit fenomeen kennen we ook wel als ‘vecht of vlucht’. Zodra de stressrespons geactiveerd wordt, schakelt het lichaam over op overlevingsmodus; de hartslag en bloeddruk stijgen, het bloed wordt aan de organen onttrokken om het naar de spieren te pompen, de pupillen verwijden zich en de ademhaling wordt sneller en oppervlakkiger.

Geen onderscheid tussen dreigingen

Onze voorouders waren van die stressrespons activatie afhankelijk om te overleven. De meeste mensen worden vandaag de dag echter niet meer dagelijks met levensbedreigende situaties geconfronteerd. Het probleem is dat het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het activeren van de stressrespons, geen onderscheid maakt tussen een levensbedreigende situatie en de stress waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Ons parasympatisch zenuwstelsel reageert bij elke mogelijke dreiging op dezelfde manier, ongeacht of het nu gaat om een fysieke dreiging of een psychologische dreiging in de vorm van bijvoorbeeld financiële stress, ruzie met de buurman of relatieproblemen. Sterker nog, er wordt in bepaalde gevallen zelfs geen onderscheid gemaakt tussen daadwerkelijke dreigingen en dreigingen die we onszelf hebben wijsgemaakt. Met andere woorden: te veel stress (in wat voor vorm dan ook) activeert dezelfde respons als bij onze voorouders wanneer ze oog in oog kwamen te staan met een gevaarlijk roofdier. En langdurige stress resulteert zoals je ongetwijfeld weet in slaapproblemen en uiteenlopende fysieke en mentale klachten.

Ademhalingsoefeningen – de juiste signalen

Het feit dat ons brein niet in staat is om onderscheid te maken tussen levensbedreigende situaties en dagelijkse stress, betekent niet dat we dat moet accepteren. We kunnen namelijk wel degelijk invloed kunnen uitoefenen op ons parasympatische zenuwstelsel. Dit is een kwestie van de juiste signalen terugsturen – en dat is waar ademhalingsoefeningen bij kunnen helpen. Wanneer je langzaam en diep inademt door je neus en uitademt door je mond, interpreteert je zenuwstelsel dit als een teken dat er geen gevaar is. Wanneer je je zenuwstelsel weet te overtuigen, schakel je van ‘vecht of vlucht’ modus over op ‘rust en verteer’ modus. Je hartslag en bloeddruk gaan omlaag, je spieren ontspannen zich en het bloed wordt weer naar je organen gestuurd.

Tot slot

Jezelf kalmeren met ademhalingsoefeningen is iets dat je kunt trainen. Kun je hier wel wat advies en begeleiding bij gebruiken? Dan is het volgen van een mindfulness cursus echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.