Het KNGF en de VvOCM presenteerden vorige maand de agenda ‘Fysiotherapie en oefentherapie 2025’ aan leden van de Tweede Kamer. Hierin pleiten ze voor meer focus op een preventieve inzet van oefen- en fysiotherapie én voor de terugkeer van fysiotherapie in het basispakket.
Meer focus op preventie
Volgens KNGF voorzitter Guido van Woerkom is preventie een breed begrip. “Het gaat erom dat mensen vanaf jongs af aan leren verstandig te eten, te bewegen, rust te nemen,” zei hij. “Als je dat doet kom je qua gezondheid een stuk verder. Er is nu de inzet op een rookvrije generatie, maar een beweegrijke, alcoholarme generatie mag er van mij aan worden toegevoegd.” Het idee is dat door mensen sterker en gezonder te maken, ze uiteindelijk minder zorg nodig hebben. Met andere woorden: fysiotherapie zou vaker moeten worden aangeboden voordat er hoge zorgkosten ontstaan. Van Woerkom verwijst naar valpreventie als voorbeeld. “In 2019 waren er zo’n 80.000 opnames op de spoedeisende hulp en 40.000 ziekenhuisopnames bij ouderen, als gevolg van vallen. Het is dan ook heel logisch dat we inzetten op het voorkomen dat ouderen vallen en terechtkomen in een dure zorgketen. Het ziekenhuis is namelijk duur, de revalidatie en de ondersteuning thuis ook. Een tijdige preventieve inzet van fysiotherapie is met andere woorden kosteneffectief.”
Een andere manier om zorgkosten te besparen is door zogeheten ‘Better in, better out’ programma’s, waarbij patiënten voorafgaand aan een operatie al behandeld worden. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat dit zorgt dat patiënten na een operatie sneller herstellen, beter functioneren en minder (of minder lang) afhankelijk zijn van zorg en huishoudelijke hulp.
Terugkeer van fysiotherapie in het basispakket
Naast meer focus op preventie wordt er in de agenda gepleit voor een terugkeer van fysiotherapie in het basispakket – zeker wanneer het gaat om chronische aandoeningen. Van Woerkom ziet dat tal van mensen die fysiotherapie nodig hebben maar onvoldoende verzekerd zijn, vaak keuzes maken vanuit financieel oogpunt en niet vanuit wat voor hun gezondheid het beste is. “Recent concludeerde Ecorys uit een inventarisatie van onderzoeken dat fysiotherapiezorg effectief is, maar veel van die zorg zit in de aanvullende verzekering. Als die zorg dus effectief is en dus kosten bespaart, moet je niet afhankelijk zijn van de aanvullende verzekering, maar het regelen in de basisverzekering.” Op die manier zou fysiotherapie toegankelijker worden, wat ook op andere vlakken problemen zou reduceren. Zo bestaat 30% van de gevallen die huisartsen momenteel behandelen uit beweegklachten, welke natuurlijk ook heel goed door de fysiotherapeut te behandelen zijn. Als fysiotherapeuten die behandelingen kunnen overnemen, zou dat al een hele hoop druk wegnemen bij de overbezette huisartsen.
Tot slot
Bij de presentatie van de agenda werd door Kamerleden positief gereageerd op de voorstellen. Of de veranderingen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd, is echter nog even afwachten.