Voorlopig ruimere vergoeding voor herstelzorg ernstig zieke corona patiënten

ernstig zieke corona patiënten

Het wordt steeds duidelijker dat het herstel van ernstig zieke corona patiënten vaak maanden duurt en vraagt om een goede zorg. De vergoeding voor dergelijke herstelzorg vanuit de basisverzekering is nu beperkt. Maar de consequenties van corona zijn groot, zowel voor de patiënten zelf als voor de maatschappij. Daarom heeft het Zorginstituut Nederland geadviseerd om de inzet van paramedische zorg in de eerste lijn tijdelijk en onder voorwaarden te verruimen. Zo moet het mogelijk worden om de herstelzorg voor ernstig zieke corona patiënten via de basisverzekering te vergoeden.

Langdurige klachten na corona

Veel ernstig zieke corona patiënten houden zelfs na het overwinnen van het virus langdurig last van ernstige lichamelijke klachten zoals kortademigheid, verlies van conditie en verzwakte spieren. Ook cognitieve klachten zoals geheugenverlies komen geregeld voor. Deze mensen hebben zelfs maanden na besmetting nog moeite met alledaagse activiteiten en ervaren een zeer moeizaam herstel. Dit is niet alleen een individueel maar ook een maatschappelijk probleem. De juiste herstelzorg is dan ook van essentieel belang. Afhankelijk van de klachten kan deze zorg bestaan uit (eventueel gecombineerde) inzet van fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en voedingsadvies.

Herstelzorg voor ernstig zieke corona patiënten

De uitbreiding van de vergoeding zal uitsluitend van toepassing zijn op ernstig zieke corona patiënten die als gevolg van de infectie te maken hebben met serieuze klachten en beperkingen. Dit kunnen mensen zijn die op de intensive care hebben gelegen, maar ook patiënten die op speciale corona-afdelingen in ziekenhuizen of thuis zijn verpleegd komen in aanmerking. Omdat er nog relatief weinig bekend is over COVID-19 en de klachten sterk uiteenlopen, is het vrijwel onmogelijk om een standaard pakket van herstelzorg te bieden. De behandelende huisarts (of medisch specialist) zal bepalen welke paramedische zorg een patiënt nodig heeft en hoeveel. Ook zullen er tussentijdse evaluaties plaatsvinden.

Voorwaarden ruimere vergoeding

De verruimde vergoeding voor de paramedische herstelzorg na een corona infectie geldt voor maximaal 6 maanden vanaf de indicatiestelling of doorverwijzing door huisarts.De vergoeding vanuit de basisverzekering is voor maximaal 50 behandelsessies door een fysio- of oefentherapeut, 8 behandeluren voor ergotherapie en 7 behandeluren voor diëtetiek.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.