Aantal fysiotherapie consulten na lockdown nog maar op 75%

fysiotherapie consulten

Toen de overheid Nederlanders in maart opriep om zoveel mogelijk thuis te blijven en fysiek contact met anderen tot een minimum te beperken, daalde het aantal fysiotherapie consulten met 78%. Vanaf 1 juni, de datum waarop contactberoepen weer werden toegestaan, nam het aantal consulten geleidelijk aan weer toe. Na vier weken lag het aantal fysiotherapie consulten op ongeveer 75% van het aantal voor de lockdown. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel.

Gevolgen voor aantal fysiotherapie consulten

De cijfers laten duidelijk zien hoeveel impact de corona-maatregelen hebben op het aantal fysiotherapie consulten. De veranderingen vallen duidelijk samen met het verloop van de pandemie en de verschillende maatregelen die zijn getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Nadat halverwege maart de lockdown werd afgekondigd, was er een sterke daling waar te nemen in het aantal consulten. Nadat op 1 juni de beperking op het uitoefenen van contactberoepen weer werd opgeheven, nam dat aantal weer toe. Vier weken na het beëindigen van de beperkingen waren de cijfers echter bij lange na niet terug op het oude niveau. Inmiddels zijn er 10 weken verstreken sinds het beëindigen van de lockdown, en nog steeds merken fysiotherapeuten dat ze het niet zo druk hebben als voorheen.

Meerdere oorzaken voor daling

Dat het langer duurt voordat het aantal fysiotherapie consulten weer op 100% zit, heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken. Ten eerste moet er vanwege de aanvullende hygiënemaatregelen in praktijken meer tijd per patiënt worden gereserveerd. Niet alleen omdat er tussentijds moet worden schoongemaakt, maar ook omdat het aantal patiënten in wachtruimtes zoveel mogelijk beperkt moet worden. Daarnaast wordt fysiotherapeutische zorg zowel bij bepaalde klachten als bij bepaalde risicogroepen nog steeds uitgesteld. En dan is er natuurlijk nog een klein groepje patiënten die hun behandeling uit voorzorg of angst voor besmetting liever nog even willen uitstellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.