Sterke verschillen bij het opschalen van fysiotherapeutische zorg

opschalen van fysiotherapeutische zorg

Halverwege augustus schreven we al dat het aantal fysiotherapie consulten, dat tijdens de eerste lockdown sterk gedaald was, een aantal weken na het versoepelen van de maatregelen nog maar op 75% lag. Het opschalen van fysiotherapeutische zorg verschilt echter sterk per aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Opschalen van fysiotherapeutische zorg

Het Nivel keek voor het onderzoek naar vijf verschillende aandoeningen waar mensen voor naar de fysiotherapeut gaan: COPD, luchtwegklachten, psychosomatische klachten, klachten aan de nek en klachten aan de lage rug. In de onderstaande figuren zie je duidelijk dat de mate waarin het aantal consulten daalde en weer steeg, per aandoening sterk verschilde.

Bron: Nivel

 

Bron: Nivel

COPD en luchtwegklachten

Een besmetting met het coronavirus gaat in veel gevallen gepaard met benauwdheid en klachten aan de luchtwegen. Als onderdeel van de longrevalidatie wordt steeds vaker fysiotherapie ingezet. Dit is ook zichtbaar in de stijging van het aantal consulten voor deze klachten; vanaf week 20 lagen deze al hoger dan het niveau van voor de coronapandemie.

Psychosomatische klachten

Vanwege het vermoeden dat de coronacrisis voor meer angst- en stressgerelateerde klachten zorgt, heeft het Nivel ook gekeken naar het aantal psychosomatische consulten. Dit aantal daalde tussen week 11 en week 18 met 75%. Vanaf week 19 nam het aantal weer geleidelijk aan toe naar ongeveer driekwart van het aantal van voor de coronacrisis.

Klachten aan nek en lage rug

De meeste mensen die fysiotherapie krijgen, worden behandeld voor klachten aan de nek en lage rug. Tijdens de eerste lockdown nam het gemiddelde aantal consulten voor dit soort klachten af met maar liefst 90%. Nadat de maatregelen in week 18 versoepeld werden, steeg het aantal consulten weer. Dit bleef lange tijd steken op ongeveer driekwart van het aantal consulten per week dat in de periode voor de eerste lockdown werd afgenomen.

Krijgen we weer een daling?

Vorige week leek het aantal consulten in de meeste fysiotherapie praktijken weer redelijk op het oude niveau te liggen. De verwachting is echter dat de nieuwe gedeeltelijke lockdown die deze week werd ingevoerd, weer voor een daling van het aantal consulten zal zorgen. Hoewel fysiotherapeuten hun werkzaamheden (met de nodige voorzorgsmaatregelen) gewoon mogen voortzetten, blijkt uit een recente enquête van het RIVM dat de angst toeneemt. Een op de vijf mensen denkt in de komende tijd waarschijnlijk besmet te worden; dat is bijna twee keer zoveel als een maand geleden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.