Fysiotherapeuten zien sterke toename van klachten door thuiswerken

klachten door thuiswerken

Een groot aantal mensen werkt vanwege de coronacrisis al een aantal maanden vanuit huis. Dat heeft zo zijn voordelen, maar er zitten ook minder positieve kanten aan. Fysiotherapeuten in Nederland zien sinds mei een sterke toename van het aantal klachten door thuiswerken. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) meldt dit ook geconstateerd te hebben.

Klachten door thuiswerken

Steeds meer thuiswerkers ervaren klachten door thuiswerken. Het gaat hierbij voornamelijk om problemen met de nek, schouders, rug en armen. Hoeveel deze klachten over het algemeen relatief goed te verhelpen zijn, vrezen fysiotherapeuten dat het aantal klachten door thuiswerken zal toenemen naarmate mensen langer thuis blijven werken. Precieze cijfers over de toename ontbreken.

Thuiswerkplek niet op orde

Volgens Boris van der Vorst, die een bedrijf heeft waar zo’n 140 fysiotherapiepraktijken onder vallen, worden veel klachten veroorzaakt doordat mensen hun thuiswerkplek niet op orde hebben.

“Mensen die dagelijks uren achter een laptop werken, krijgen last,” zegt hij. “Voor een goede werkhouding zijn een laptophouder, een los toetsenbord en een losse muis nodig. Net als een ergonomische bureaustoel en een goed afgesteld bureau.”

Verstoord evenwicht tussen werk en privé

Een slecht ingerichte thuiswerkplek is echter niet het enige probleem. Volgens bedrijfsfysiotherapeut Erik Havelaar is in veel huishoudens het evenwicht tussen werk en privé verstoord. “Werknemers moeten thuis voor hun kinderen zorgen of worden tijdens het werk afgeleid. Dat zorgt voor stress en vermoeidheidsklachten,” zei hij in een interview met Trouw. Ook het gebrek aan sociale interactie zou kunnen bijdragen aan de toename van klachten door thuiswerken.

Tips voor thuiswerkers

Er zijn veel dingen die thuiswerkers kunnen doen om klachten te voorkomen en te verlichten. Denk aan het inrichten van een comfortabele werkplek met een degelijk bureau en een ergonomische stoel. Ook regelmatig korte pauzes nemen, dagelijks wandelen en zoveel mogelijk naar buiten gaan als je niet aan het werk bent zijn aan te raden. Indien klachten door thuiswerken met deze maatregelen niet afnemen, wordt geadviseerd zo snel mogelijk aan de bel te trekken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.