Nederlanders te moe om gezonder te leven?

te moe om te bewegen

Het overgrote deel van de Nederlanders (92%) is het ermee eens dat ontspannen belangrijk is voor een gezond leven. Desondanks doet bijna de helft van hen (45%) geen poging om meer te ontspannen. De redenen: Vermoeidheid, stress en tijdgebrek. Diezelfde redenen worden genoemd voor het feit dat we te weinig bewegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, dat werd uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Zijn we simpelweg te moe om gezonder te leven?

Tegenstrijdigheden

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders het er zo goed als unaniem over eens zijn dat regelmatige beweging (80%), gezonde voeding (91%), voldoende ontspanning (92%) en een goede nachtrust (91%) van essentieel belang zijn voor een gezonde levensstijl. Toch vinden we het allesbehalve makkelijk om gezond te blijven leven. Gezond leven geeft meer energie, maar vergt ook inspanning. Eén op de vijf mensen voelt zich niet fit genoeg om te sporten, en 30% voelt zich te moe om echt te kunnen ontspannen. Er zitten dus tegenstrijdigheden in wat we als ‘barrières’ ervaren. 

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Als het aankomt op hun eigen gezondheid, dan geven Nederlanders zichzelf een ruime voldoende: gemiddeld een 7,2. Tegelijkertijd geeft bijna een kwart zichzelf een onvoldoende op het gebied van bewegen. Uit de cijfers blijkt dat bijna de helft van de vrouwen (45%) moeite heeft om voldoende beweging vol te houden. Dit ten opzichte van bijna een derde (31%) van de mannen. Kijken we naar voldoende nachtrust, dan zien we 28% van de vrouwen hier moeite mee heeft, ten opzichte van 18% van de mannen. We kunnen hieruit concluderen dat vrouwen over het algemeen meer barrières (vermoeidheid, stress, tijdgebrek en het huishouden) ondervinden om een gezonde levensstijl vol te houden dan mannen.

Kleine veranderingen

“De drempel om te werken aan je gezondheid is vaak hoog,” zegt Jan-Willem Evers, Commercieel Directeur bij Zilveren Kruis. “Het is wetenschappelijk bewezen dat je door kleine stappen te nemen een gezonder leven makkelijker volhoudt.” Wil je een gezondere levensstijl volhouden, dan moet je reëel doelen voor jezelf stellen. Het werkt niet als je tegen jezelf zegt: “Vanaf nu ga ik vijf keer per week naar de sportschool.” Je kunt beter beginnen met bijvoorbeeld elke dag een stukje wandelen. Dan wordt de drempel om het daadwerkelijk te doen een stuk lager, en kun je jezelf er makkelijker toe zetten, ook als je moe bent. Op die manier kun je dagelijks toch aan je quota voor voldoende beweging komen. Daarnaast is het aan te raden om activiteiten te zoeken die je echt leuk vindt. Bewegen en gezond leven moet geen straf zijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.