Voor veel mensen is fysiotherapie te duur

In Nederland maken ongeveer vier miljoen mensen gebruik van fysiotherapie. Maar voor een groot deel van die mensen is deze zorg niet betaalbaar. Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) komt “de betaalbaarheid en toegankelijkheid van deze zorg steeds meer onder druk te staan.” In augustus kwam al in het nieuws dat duizenden Nederlanders behoorlijke geldproblemen hebben vanwege de torenhoge zorgkosten. Ook is fysiotherapie te duur, stelt Melissa Knape van het KNGF. “Zorgelijk, want de behandelingen bepalen hun kwaliteit van leven.”

“Intensieve zorg vaak onbetaalbaar”

Een aantal fysiotherapie behandelingen wordt soms vanuit de basisverzekering vergoed. Maar volgens zorgeconoom Xander Koolman zit een groot deel ook in de aanvullende verzekeringen. “Die aanvullende verzekering moet je maar net kunnen betalen,” zegt hij. En zelfs al kunnen mensen zich die aanvullende verzekering veroorloven, dan worden ze vaak nog geconfronteerd met beperkte zorg. Sommige patiënten hebben intensieve zorg nodig,” zegt Koolman. “Chronische patiënten met MS, Parkinson of reuma, bijvoorbeeld. Voor hen is fysiotherapie geregeld onbetaalbaar.”

Fysiotherapie te duur, is dat terecht?

Koolman begrijpt wel waarom bepaalde zorg niet (volledig) vanuit de basisverzekering vergoed wordt. “Omdat er twijfels zijn over de kosteneffectiviteit van dit soort behandelingen.” Met andere woorden: er wordt een afweging gemaakt tussen de mate waarin een behandeling zijn doel kan bereiken, en wat de kosten daarvan zijn.

In bepaalde gevallen hebben mensen wel recht op onbeperkte of langdurige fysiotherapie behandelingen, maar pas nadat zij zelf de eerste twintig behandelingen hebben betaald of vergoed hebben gekregen vanuit de aanvullende verzekering. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een chronische aandoening. “Met deze manier van vergoeden spannen we het paard achter de wagen,” meent het KNGF. “Goedkope en effectieve zorg zou direct vanuit de basisverzekering moeten worden vergoed. Zo kunnen we voor de patiënten én voor de zorg als geheel kosten besparen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.