Klachten bij thuiswerken voorkomen: 3 tips

Klachten bij thuiswerken voorkomen

In december vorig jaar schreven we al over een nieuwe opleving in klachten door thuiswerken in de tweede golf van de coronacrisis. Inmiddels zitten we midden in de derde golf, en nog altijd werken veel mensen vanuit huis. Hoewel een deel daarvan voldoende maatregelen heeft genomen om ergonomisch en comfortabel te kunnen werken, zijn er ook nog steeds veel mensen die klachten ervaren als gevolg van het thuiswerken. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om klachten bij thuiswerken te voorkomen. Hieronder hebben we 3 tips op een rijtje gezet!

3 tips om klachten bij thuiswerken te voorkomen

#1. Zorg dat je een goed bureau hebt

Het is heel verleidelijk om met je laptop op de bank neer te ploffen – of misschien werk je stiekem wel eens vanuit bed. Af en toe een uurtje kan geen kwaad, maar dit is niet de manier om hele werkdagen door te brengen. Je kunt op deze manier snel last krijgen van een stijve en/of pijnlijke nek, schouders en rug. Bovendien zorgt een voorovergebogen houding voor een belemmering van de longen, wat het ademhalingsvolume reduceert. Dat betekent dat er minder zuurstof bij je organen terecht komt – ook bij je hersenen – wat kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Een degelijk bureau (of in elk geval een stevige tafel) is dus zeker geen overbodige luxe.

#2. Corrigeer je werkhouding

Het creëren van een ergonomisch verantwoorde werkplek is slechts het begin; je moet immers ook zorgen dat je werkhouding goed is! Een aantal richtlijnen:

  • Zorg ervoor dat het bovenste deel van je beeldscherm zich ooghoogte bevindt, zodat je recht naar voren kunt kijken. Werk je op een laptop en heb je niet de beschikking over een extern beeldscherm? Plaats je laptop dan op laptopstandaard zodat je niet te ver omlaag kijkt.
  • Probeer je schouders zoveel mogelijk te ontspannen, zonder dat je in elkaar zakt of voorover gaat zitten.
  • Laat je onderarmen op je bureau rusten, met je ellebogen in een hoek van 90 tot 110 graden.
  • Let erop dat je polsen in lijn zijn met je onderarmen.
  • Je boven- en onderbenen moeten een hoek van 90 graden vormen.
  • Je moet je voeten plat op de grond kunnen zetten. Als dat niet kan, maak dan gebruik van een voetensteun.
  • Heb je geen ergonomische bureaustoel tot je beschikking? Plaats dan een kussen tussen de rugleuning van je stoel en je onderrug voor extra ondersteuning. Dat gezegd is een goede bureaustoel zeker de investering waard bij langere periodes van thuiswerken!

Merk je dat je tijdens het werken geregeld (onbewust) terugvalt in een slechte werkhouding? Probeer dan eens een browser extensie of een mobiele app die je eraan herinnert om je houding te corrigeren. Enkele voorbeelden zijn de Posture Reminder app voor de iPhone en iPad, en de PostureMinder extensie voor de Chrome browser.

#3. Sta elk uur even op

De sedentaire levensstijl waar we aan gewend zijn geraakt is helemaal niet goed en brengt tal van gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is dan ook heel belangrijk om regelmatig even op te staan. Op kantoor doen veel mensen dat minder, omdat er van hen verwacht wordt dat ze niet te vaak van hun plek komen. Dat is een voordeel aan thuiswerken; je kunt dan gewoon uit je stoel komen zonder dat je leidinggevende of je collega’s zich afvragen wat je allemaal gaat doen. Zet in elk geval elke 50 minuten een alarm om je eraan te herinneren om even op te staan. Als je geen tijd hebt om een wandelingetje te maken, maak dan van de gelegenheid gebruik om bijvoorbeeld de kat te voeren, een kopje thee te zetten of even de was op te hangen. Moet je wel eens bellen voor je werk? Wen jezelf dan aan om telefoontjes niet zittend af te handelen, maar (indien mogelijk) rond te lopen terwijl je belt. Op de lange termijn scheelt dat echt een heleboel klachten!

Tot slot

Klachten bij thuiswerken voorkomen is van essentieel belang voor je gezondheid en je productiviteit. Je kunt veel zelf doen, maar vraag ook gerust aan je werkgever of er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld een (extra) beeldscherm of een goede bureaustoel te lenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.