Fysiotherapeuten hebben handen vol aan coronaherstel

Handen vol aan coronaherstel

Fysiotherapeuten hebben het razend druk met ex-coronapatiënten. In mei van dit jaar hadden ongeveer 86.000 Nederlanders sinds de uitbraak van de coronapandemie hulp gezocht bij een fysiotherapeut omdat zij na een besmetting met langdurige klachten kampen en behoefte hadden aan hulp bij coronaherstel. Maar dat aantal is zeer snel opgelopen: de teller staat inmiddels op meer dan 157.000 patiënten.

Ex-coronapatiënten bij de fysio

Volgens het KNGF, de beroepsvereniging van fysiotherapeuten, heeft momenteel 6,3% van alle positief geteste Nederlanders hulp gezocht bij de fysio. Ongeveer tweederde van deze ex-coronapatiënten is tussen de 40 en 70 jaar oud. De meeste van hen krijgen zo’n 20 behandelingen, welke over gemiddeld 119 dagen verspreid worden. Echter zitten er ook de nodige uitschieters tussen; enkele patiënten hebben meer dan 100 behandelingen gehad en zijn al zo’n anderhalf jaar bezig met hun herstel.

Handen vol aan coronaherstel

Fysiotherapeuten hebben het dus behoorlijk druk met mensen die na besmetting met corona langdurig klachten houden. De meeste van deze patiënten hebben vooral last van extreme vermoeidheid; zelfs mensen die voor ze corona kregen heel fit en sportief waren. Gelukkig knapt het grootste deel van de mensen zienderogen op na een aantal behandelingen door de fysiotherapeut. De coronaherstel behandelingen zijn vooral gericht op het versterken van de spieren, het aanleren van ademhalingsoefeningen en zorgen dat de conditie weer op peil komt.

Paramedische herstelzorg na covid-19 wordt in elk geval nog tot 1 augustus 2022 vanuit het basispakket vergoed.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.