23 simpele tips voor een mindful 2023

mindful 2023

Mindfulness houdt niet in dat je elke dag een uur lang moet mediteren (tenzij je dat wilt, natuurlijk). Er zijn hele simpele oefeningen die je in het dagelijks leven kunt integreren om jezelf terug te brengen naar het heden en bewuster te leven. Hieronder hebben we 23 simpele tips op een rijtje gezet voor een mindful 2023.

 

Eenvoudige dingen die je elke dag kunt doen voor een mindful 2023

#1. Neem bij het zetten van je eerste kop koffie even de tijd om de geur van versgemalen koffiebonen op te snuiven.

#2. Geef de kleur van de lucht een naam. Als het bewolkt is, hoe zou je die grijstint dan benoemen? Is het zilvergrijs, asgrijs, staalgrijs of iets anders? Doe hetzelfde met een heldere lucht.

#3. Op het moment dat je behoefte voelt om te snacken, check dan even in bij jezelf en vraag je af waaromje die behoefte voelt. Heb je echt trek? Weinig energie? Of is het eerder uit verveling?

#4. Probeer bij elke maaltijd met aandacht te eten, in plaats van gedachteloos voor de tv. Eet langzaam en neem de tijd om je eten te kauwen.

#5. Als je een kaars aansteekt, neem dan een paar seconden de tijd om naar de bewegingen van het vlammetje te kijken.

#6. Lig je ’s avonds in bed vaak te piekeren? Schrijf dan voor je naar bed gaat je gedachten op. Je hoeft geen pagina’s vol te schrijven: een paar regels zijn vaak al voldoende om de dingen die je wakker houden even van je af te zetten.

#7. Wanneer je de afwas doet, concentreer je dan op je zintuigen. Luister naar het geluid van de kletterende borden, voel het warme water dat over je handen stroomt, ruik de geur van het afwasmiddel.

#8. Maak elke dag even een wandelingetje om je hoofd leeg te maken. Zet je mobiel uit en focus je op hoe je loopt en wat je om je heen ziet.

#9. Bedenk een mantra of motto voor jezelf. Schrijf dat op een post-it en plak het op je spiegel.

#10. Doe regelmatig eens alles uit als je thuis bent: de radio, de tv, je mobiel… wees niet bang voor stilte.

#11. Probeer je boodschappenlijstje eens met je niet-dominante hand op te schrijven.

#12. Luister naar een begeleide meditatie voordat je gaat slapen.

#13. Herinner jezelf eraan om je kaken te ontspannen.

#14. Schaf een kleurboek voor volwassenen aan en ontdek hoe ontspannend het kan zijn.

#15. Schrijf een brief naar iemand waar je al een tijd geen contact mee hebt gehad.

#16. Experimenteer met aromatherapie. Dat kan in de vorm van essentiële oliën, geurkaarsjes, wierook, enzovoorts. Ervaar welke effecten verschillende geuren hebben op je gemoedstoestand.

#17. Ga eens mensen kijken. Geef ontspannen aandacht aan de individuen die je voorbij ziet komen. Observeer ze, maar zonder te oordelen.

#18. Geef jezelf een voetmassage.

#19. Zet een album op en beluister de nummers met aandacht. Welke emoties roept de muziek bij je op? Welk nummer raakt je het meest en waarom? Kun je geluiden identificeren die je nog niet eerder waren opgevallen?

#20. Probeer elke dag een moment te vinden om even alleen te zijn en bij jezelf in te checken. Al is het maar tijdens het douchen.

#21. Voel je je angstig of gejaagd? Ademhalingsoefeningen zijn dé manier om je parasympatische zenuwstelsel te vertellen dat het tijd is om tot rust te komen. Probeer bijvoorbeeld eens verlengde ademhaling: vier seconden inademen en vervolgens acht seconden uitademen.

#22. Zeg wat vaker nee tegen uitnodigingen waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt.

#23. Vertel de mensen om wie je geeft hoeveel ze voor je betekenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.