Vrees voor zorgmijding door duurdere zorgverzekering

zorgmijding

We voelen allemaal dat het leven duurder wordt. We betalen meer aan energie, benzine en boodschappen. Ook de maandelijkse zorgpremie zal in 2023 omhoog gaan. Veel zorgverleners denken dat de hogere lasten tot zorgmijding zullen gaan leiden.

Duurdere zorgverzekering in 2023

Vanwege het feit dat alles duurder wordt, hebben steeds meer huishoudens in Nederland moeite om rond te komen. En volgend jaar gaan we er nog verder op achteruit. Vorige maand werd al bekend dat we in 2023 gemiddeld 120 euro meer kwijt zullen zijn aan de premie voor onze basisverzekering. Dat komt neer op ongeveer 10 euro per maand extra ten opzichte van 2022. Daar komt bij dat veel collectieve kortingen op de basisverzekering volgend jaar worden afgeschaft. Het komt erop neer dat zorg in ons land steeds minder betaalbaar wordt. Zorgverleners en andere zorgexperts, waaronder die van Zorgwijzer, vrezen dat mensen zich hierdoor gedwongen voelen om te bezuinigen op hun zorgverzekering – en daarmee dus ook op hun gezondheid.

Zorgmijding

De hogere zorgpremie zal ertoe leiden dat veel mensen (met name degenen die het financieel wat zwaarder hebben) ervoor kiezen om hun aanvullende verzekeringen (zoals die voor fysiotherapie of een brilvergoeding) te laten vallen, of hun eigen risico te verhogen. Daarnaast verwacht men dus dat er steeds meer gevallen van zorgmijding zullen ontstaan. Wanneer we spreken over zorgmijding, dan hebben we het over een situatie waarin iemand er bewust voor kiest om niet naar een arts, fysiotherapeut, tandarts of andere zorgverlener te gaan om op die manier kosten te besparen. 

Betalingsregelingen

Zorg mijden vanwege de hogere kosten is in de meeste gevallen niet nodig, want de meest noodzakelijke zorgkosten worden ook in 2023 gewoon vanuit de basisverzekering vergoed. Ook zal er aankomend jaar een grotere groep mensen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Daarnaast bieden alle verzekeraars de mogelijkheid om het eigen risico gespreid te betalen. En degenen die hun maandelijkse zorgpremie niet kunnen voldoen, kunnen een betalingsregeling treffen. Voor het grootste deel van de Nederlandse huishoudens zal het dus niet nodig zijn om zorg uit te stellen. Verstandig is het in elk geval niet, want het uitstellen van zorg leidt in heel veel gevallen alleen maar tot hogere zorgkosten in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.