De meest gemaakte foam rolling fouten

foam rolling fouten

Een foam roller is een fantastisch hulpmiddeltje om jezelf een massage te geven, je spieren los te maken en de bloedsomloop te stimuleren. Het is echter wel belangrijk dat je je foam roller op de juiste manier gebruikt. Hieronder belichten we de meest gemaakte foam rolling fouten.

Foam rolling fouten die je moet vermijden

#1: Meteen met een te harde foam roller beginnen

Foam rolling is iets dat geleidelijk moet worden opgebouwd. Heb je nog nooit eerder een foam roller gebruikt, dan kan het in het begin best intens voelen. We raden daarom aan om als beginner altijd te starten met een zacht exemplaar. Zodra je daar comfortabel mee bent en diverse technieken onder de knie hebt, kun je als je daar behoefte aan hebt overstappen naar een stevigere foam roller.

#2: Te snel rollen

Een van de meest gemaakte foam rolling fouten bij beginners is dat ze de neiging hebben om te snel te gaan. Bij spierpijn zal sneller rollen minder ongemak geven dan langzaam rollen. Hoewel we niet willen beweren dat snel rollen echt verkeerd is, heb je er veel meer baat van als je langzaam te werk gaat. Langzaam foam rollen is namelijk de meest efficiënte manier om de fascia goed los te maken en te zorgen dat je spieren zich ontspannen.

#3: Blessures ‘eruit’ willen rollen

Een foam roller is een fantastisch hulpmiddel voor gespannen en pijnlijke spieren en ophopingen van vocht en afvalstoffen in het lichaam. Het is echter niet de bedoeling dat je geblesseerde spieren gaat foam rollen. Sterker nog, afhankelijk van de aard van de blessure kun je het beschadigde spierweefsel nog verder beschadigen. Blessures herstellen vaak het beste met rust!

#4: Je gebruikt de foam roller voor je onderrug

Een foam roller kan op veel verschillende spieren gebruikt worden. Hierbij kun je denken aan je kuitspieren, hamstrings, bilspieren, quads en bovenste rugspieren. Als je last hebt van je onderrug, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of een sedentaire levensstijl, kun je de neiging hebben om dat deel ook aan te pakken. Dit is echter niet aan te raden, zeker niet voor beginners. Bij het foam rollen van de onderrug zet je namelijk overmatige druk op je lumbale wervelkolom. Bij klachten van de onderrug kun je beter je fysiotherapeut raadplegen. Die kan je laten zien welke oefeningen wél geschikt zijn.

Tot slot

Je fysiotherapeut kan je laten zien hoe je een foam roller op de juiste manier kunt gebruiken. Op die manier kun je optimaal profiteren van de voordelen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.