“Vraag naar fysiotherapie zal toenemen”

vraag naar fysiotherapie

André Rouvoet, inmiddels voormalig voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), stelde eerder deze maand in zijn afscheidsinterview dat er “te veel fysiotherapeuten” zijn. Guido van Woerkom, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), is het hier absoluut niet mee eens. Integendeel: volgens hem zal de vraag naar fysiotherapie alleen maar toenemen.

“Vraag naar fysiotherapie zal toenemen”

“Fysiotherapeuten hebben al jaren een volgeboekte afsprakenagenda en onderzoek van Rabobank en Nivel naar de capaciteit (het aanbod) toont telkens aan dat dat in evenwicht is met de vraag naar fysiotherapie,” schreef van Woerkom in een opiniestuk in de Volkskrant.

Hij denkt dat de vraag naar fysiotherapie in de toekomst zal toenemen, en meent dat Rouvoet dit ook weet. “Omdat de bevolking vergrijst en omdat steeds meer dure ziekenhuisbehandelingen met fysiotherapie uit te stellen of te voorkomen zijn. Denk aan fysiotherapie voor en na operaties, waardoor patiënten aantoonbaar beter uit zo’n operatie komen. Denk aan meniscusoperaties die door fysiotherapie niet meer nodig zijn en denk aan het voorkomen van longaanvallen bij COPD doordat de patiënt intensieve fysiotherapie krijgt. Daarvoor zijn méér fysiotherapeuten nodig, die met elkaar minder kosten dan al die dure behandelingen in het ziekenhuis.”

Minder zorgkosten

Van Woerkom is ervan overtuigd dat zelfs als de tarieven van fysiotherapeuten – die al ruim 10 jaar niet verhoogd zijn – naar een kostendekkend niveau worden gebracht, dit nog minder zorgkosten oplevert dan wanneer ze er niet zouden zijn. Hij benadrukt het belang van samenwerking in de eerste lijn en het plaatsen van de juiste zorg op de juiste plek, “…zodat kostbare ziekenhuisopname wordt uitgesteld of helemaal niet nodig is.” Daarnaast, zo stelt hij, kunnen fysiotherapeuten als specialisten in houding en beweging veel betekenen op het gebied van preventie.

“Rouvoet zegt dat alleen zorgverzekeraars in staat zijn om de moeilijke beslissingen te nemen en dat zij feitelijk de leidende rol moeten krijgen in de zorg, maar laten we wegblijven van positie en macht. Zorgaanbieders en financiers moeten de zorg voor mensen vooropstellen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.