Tachtig procent jongeren krijgt te weinig beweging

te weinig beweging

De algemene consensus is dat vooral ouderen te weinig bewegen. Maar ook jongeren doen te weinig aan fysieke activiteiten. Wereldwijd krijgen vier op de vijf jongeren dusdanig weinig beweging, dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Dat blijkt uit een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De onderzoekers spreken van een uiterst zorgwekkende situatie.

Rapport

Het WHO rapport is gebaseerd op gegevens uit enquêtes die zijn uitgevoerd tussen 2001 en 2016. Daarbij is gekeken naar maar liefst 1,6 miljoen tieners tussen de 11 en 17 jaar, afkomstig uit 146 landen. Vier op de vijf jongeren voldeden niet aan de aan de aanbeveling van de WHO om minstens een uur per dag aan lichaamsbeweging te doen. Dit zou komen doordat jongeren hedendaags voornamelijk bezig zijn met televisie, computers en smartphones. Door die focus op hun beeldscherm blijft er te weinig tijd over om aan wandelen, spelen, fietsen en sporten te besteden.

Voornamelijk jonge vrouwen

Met name jonge vrouwen krijgen volgens het rapport onvoldoende beweging. In 2016 bedroeg het percentage jonge vrouwen dat te weinig bewoog in 27 landen zelfs 90 procent. Alleen in de landen Afghanistan, Samoa, Tonga en Zambia lagen jonge vrouwen niet achter op jonge mannen als het aankwam fysieke activiteit.

“Zorgwekkend”

Dit is het eerste onderzoek naar fysieke activiteiten bij jongvolwassenen dat op zo’n grote schaal is uitgevoerd, en nu al luidt de WHO de noodklok over de situatie. Volgens de organisatie is het van essentieel belang om direct actie te ondernemen. De onderzoekers noemen de ontwikkeling zorgwekkend, omdat regelmatige fysieke activiteit een groot aantal gezondheidsvoordelen biedt. Deze lopen uiteen van een verbeterde hart- en longfunctie en verminderde obesitas tot verbeterde cognitieve functies, welke belangrijk zijn bij het leren van nieuwe vaardigheden.

“We moeten absoluut meer doen om deze jonge mensen aan het bewegen te krijgen,” zei Leanne Riley, een van de onderzoekers, “of we moeten een zeer somber gezondheidsbeeld bij deze jonge mensen accepteren.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.