Te veel mensen laten hun spieren verslappen als ze ouder worden, waarschuwen fysiotherapeuten

Uit een onderzoek van de Chartered Society of Physiotherapy (CSP), waarvan de resultaten eind september werden gepubliceerd, blijkt dat 24% van de Britten van 65 jaar of ouder helemaal geen krachtoefeningen doen. Hierdoor lopen ze aanzienlijk meer risico op vallen en ernstige gezondheidsproblemen. Britse fysiotherapeuten maken er nu werk van om hun oudere cliënten aan te sporen om meer krachtoefeningen te doen.

Krachtoefeningen
Het onderzoek liet zien dat er miljoenen Britse ouderen zijn die zelfs geen wekelijkse boodschappentassen dragen. 9% van de ouderen deed één keer per week iets aan krachtoefeningen, maar dat is nog altijd niet voldoende; de richtlijnen bevelen twee sessies met krachtoefeningen per week aan – bovenop de wekelijkse 150 minuten aan actieve beweging. Vorige maand werd ook al bekend gemaakt niet-recreatieve activiteiten zoals stofzuigen veel gezondheidsvoordelen bieden. Onderzoekers zijn bezorgd dat mensen die de pensioenleeftijd bereiken niet genoeg doen om hun gezondheid op de lange termijn te beschermen. 19% van de ondervraagden zei niet te weten hoe ze krachtoefeningen moeten doen, terwijl 18% aangaf dit simpelweg niet te willen. 35% zei dat ze door een ziekte of aandoening werden belemmerd om sterker te worden.

Gezondheidsvoordelen
Het is van essentieel belang om niet alleen voldoende te bewegen, maar ook de spieren te blijven trainen. Talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat krachtoefeningen helpen om vallen en andere gezondheidsproblemen te voorkomen – en het proces waarbij we vanaf het 30e levensjaar tot 8% van onze spiermassa per 10 jaar verliezen, kan vertragen. “We moeten af van het idee dat ouder en kwetsbaarder worden onvermijdelijk is naarmate we ouder worden,” zei Professor Karen Middleton van de CSP. “Onderzoeken wijzen uit dat sterker worden heel veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, dus het is heel belangrijk dat mensen krachtoefeningen niet over het hoofd zien.”

Dat betekent uiteraard niet dat je meteen naar de sportschool moet om gewichten te gaan heffen. Simpele krachtoefeningen waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht (zoals 10 keer opstaan uit een stoel) zijn een uitstekend begin. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je boodschappentassen naar huis dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.