Ex-coronapatiënten blijven te lang met klachten lopen

Ex-coronapatiënten

Vorige maand schreven we over dat de vergoeding van paramedische herstelzorg na covid-19 een jaar langer vanuit het basispakket wordt vergoed; de regeling werd verlengd tot 1 augustus 2022. Dat is voor velen natuurlijk goed nieuws. Maar uit een recent onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) blijkt dat tal van ex-coronapatiënten zich te laat melden om voor deze regeling in aanmerking te komen.

Onderzoek van het KNGF

Het onderzoeksrapport van het KNGF is gebaseerd op cijfers uit de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF) en een enquête onder meer dan 1.900 fysiotherapeuten. De resultaten laten duidelijk zien dat de drukte waar ziekenhuizen eerder mee geconfronteerd werden, zich nu naar de fysiotherapie praktijken verplaatst. Wat ook opvalt in het rapport is dat er relatief veel jongere ex-coronapatiënten zijn die langdurig klachten ervaren. Er is echter in alle leeftijdscategorieën sprake van ex-coronapatiënten die te lang met klachten blijven rondlopen, met als gevolg dat ze te laat zijn met aanmelden; paramedische herstelzorg kan voor hen dus niet meer vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Redenen voor te late aanmelding

Het onderzoeksrapport laat zien dat ex-coronapatiënten verschillende redenen hebben om pas in een later stadium (vaak té laat) aan de bel te trekken. Een deel van de ondervraagden gaf aan dat ze dachten dat hun klachten vanzelf wel zouden verdwijnen. Maar er is ook een groot aantal ex-coronapatiënten dat aanvankelijk geen klachten had; deze kwamen pas na een paar weken, en soms zelfs pas na enkele maanden. Dit benadrukt het onvoorspelbare verloop van het herstelproces na een besmetting.

Nu 6 maanden de tijd om aan te melden

Voorheen was het zo dat ex-coronapatiënten zich binnen 4 maanden na hun besmetting moesten aanmelden om in aanmerking te komen voor vergoeding van hun paramedische herstelzorg. Inmiddels is die termijn verlengd naar 6 maanden. Dit moet het voor mensen die pas in een later stadium klachten ervaren mogelijk maken om alsnog van de regeling gebruik te maken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.