Fysio kan helpen bij hyperventilatie

helpen bij hyperventilatie

Hyperventileren is een veelvoorkomend probleem. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen hyperventileren. Zo hebben veel mensen baat bij yoga of pilates, mindfulness en fysiotherapie.

Wat is hyperventileren?

Een volwassen persoon ademt ongeveer 10 keer per minuut. Iemand die aan het hyperventileren is, ademt meer dan 20 keer per minuut. Dat is dus meer dan het dubbele. Hierdoor wordt het CO2 gehalte in het lichaam lager. Daardoor gaat ook het zuurgehalte in het bloed omlaag (alkalose). Doordat de bloedvaten zich vernauwen bij hyperventilatie, krijgt het lichaam te weinig zuurstof. Dit ondanks het feit dat er eigenlijk te veel zuurstof wordt ingeademd.

Acute en chronische hyperventilatie

We onderscheiden twee vormen van hyperventilatie:

  • Bij acute hyperventilatie krijgt je het ineens heel benauwd. Het kan voelen alsof je stikt. Dat zorgt er vaak weer voor dat je in paniek raakt. Daardoor gaat je ademhaling nog sneller, en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Sommige mensen vallen flauw als gevolg van acute hyperventilatie.
  • Chronische hyperventilatie wordt veel minder snel herkend, hoewel het veel vaker voorkomt. Mensen met chronische hyperventilatie ervaren vaak uiteenlopende klachten, variërend van buiten adem zijn, vermoeidheid, duizeligheid, een verward of gejaagd gevoel en zweten tot pijn in de borst, stijve spieren en tintelingen in armen en benen. 

Wat kun je doen aan hyperventilatie?

Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen als je last hebt van hyperventilatie. Hierbij kun je denken aan:

·       Minder met het drinken van koffie, cola en energiedrankjes;

·       Vermijd onnodige stress;

·       Zorg voor voldoende slaap;

·       Breng orde aan in je hoofd: maak lijstjes, hou je agenda bij en schrijf je gedachten op.

Zoals gezegd kunnen yoga/pilates, mindfulness en fysiotherapie ook helpen:

Yoga en pilates: Mensen met hyperventilatie hebben ontzettend veel baat bij yoga of pilates. Hierbij leer je bewuster te ademen en je ademhaling te controleren. Zelfs mensen die niet helemaal van hun hyperventilatie af komen, zijn dankzij yoga in staat om een opkomende aanval te voorkomen.

Mindfulness: Veel mensen met hyperventilatie hebben last van ‘angst voor angst’. Ze kunnen vaak minder goed omgaan met angstige gevoelens dan anderen. Mindfulness kan je helpen met deze gevoelens om te leren gaan. In plaats van die angstige gevoelens te onderdrukken, leer je om ze te verkennen. Daardoor kom je er al snel achter dan je eigenlijk niet zoveel hebt om bang voor te zijn als je dacht.

Fysiotherapie: Je fysiotherapeut kan voorlichting geven over hyperventilatie. Daarbij kan de behandeling gericht worden op het ‘opvangen’ van aanvallen. Een fysiotherapeut kan je laten voelen hoe je ademhaling is als hij normaal is. Zo kun je leren dat je de controle over je ademhaling eigenlijk heel makkelijk kan terugkrijgen. Hierdoor kan ook die angst voor de angst gereduceerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.