Tandenknarser? Dan heb je wellicht ook baat bij fysiotherapie

tandenknarser

Wie tandenknarst, kan soms ook beter behandeld worden door een kaakfysiotherapeut dan alleen door een tandarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Ben jij een tandenknarser?

Ongeveer 8 tot 10 procent van de Nederlanders knarst ’s nachts met de tanden; een aandoening die ook wel bruxisme wordt genoemd. Dacht je dat dat veel was? Overdag is het maar liefst 20 tot 30 procent! Tandenknarsen lijkt misschien onschuldig, maar bij langdurig tandenknarsen kan men met een ernstige slijtage van de tanden en kiezen geconfronteerd worden. Daarbij kan tandenknarsen ook vaak hoofdpijn veroorzaken.

Beperken van schade aan tanden en kiezen

Mensen zijn zich er niet altijd van bewust als ze tandenknarsers zijn, zeker niet wanneer ze het voornamelijk in hun slaap doen. Degenen die het wel door hebben, gaan vaak naar de tandarts. Veel tandenknarsers krijgen een bitje van de tandarts, dat goed helpt om de schade aan tanden en kiezen te beperken. Maar volgens het Radboudumc zou er meer gekeken moeten worden naar de onderliggende problemen van het tandenknarsen. En daar zou een (kaak)fysiotherapeut bij kunnen helpen.

Oorzaken en onderliggende problemen

Waar een tandarts zich doorgaans richt op het beperken van de schade door tandenknarsen, kijkt een fysiotherapeut naar de oorzaak. Een fysiotherapeut zoekt bijvoorbeeld naar spanning in de kaak en bekijkt op welke manieren die spanning verlicht kan worden. Stress en het gebruik van alcohol en medicijnen worden genoemd als veelvoorkomende oorzaken van tandenknarsen en kaken klemmen. Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT) zijn er veel tandartsen die hun patiënten indien nodig doorverwijzen naar een kaakfysiotherapeut of gnatholoog (een tandarts die gespecialiseerd is in kaakgewrichten). Maar als jij tandenknarser bent en jouw tandarts heeft je niet naar een specialist doorverwezen, dan kun je zelf natuurlijk ook om een doorverwijzing vragen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.