5 redenen waarom iedereen Pilates zou moeten proberen (zelfs als je denkt dat het niets voor jou is)

Heb je een blessure? Maakt chronische pijn of ziekte het moeilijk om te fitnessen? Heb je niet genoeg tijd door je drukke agenda? Maar wil je wel graag een sterke core en lange, lenige spieren? Dan is Pilates je gouden ticket! Pilates werd rond 1920 ontwikkeld en was oorspronkelijk bedoeld voor mannen en atleten. Maar inmiddels profiteren mensen over de hele wereld van de voordelen van Joseph Pilates’ visie, en ontdekken ze hoe het je lichaam en je leven voorgoed kan veranderen. Hieronder vijf redenen waarom iedereen Pilates zou moeten proberen, zelfs als je denkt dat het niets voor jou is.

1. Pilates helpt blessures voorkomen
Blessures kunnen ons weken, maanden, zelfs jaren uit de running houden. Maar wat als we trainen konden gebruiken als manier om blessures te voorkomen in plaats van ze te veroorzaken? Bij Pilates ligt de focus op het versterken van je buik- en rugspieren. Voor de meesten van ons is onze buik het zwakste deel van ons lichaam, maar het is ons midden, ons centrum, de plek waar al onze kracht vandaan komt. Als je buik zwak is, is de rest van je lichaam dat ook. Veel mensen zijn zich niet bewust van hoeveel zij gebruik maken van hun core: elke keer dat je loopt, opstaat, voorover buigt, en zelfs op een stoel zit. Als je last hebt van rugpijn, is de kans groot dat dit komt door zwakke buikspieren. Wanneer je ze traint, kan dit helpen je klachten te verlichten en toekomstige klachten te voorkomen.

2. Met Pilates ontwikkel je lange, lenige spieren
Anders dan gewichtheffen, dat ervoor kan zorgen dat je spieren korter en ‘bulky’ worden, ligt de focus bij Pilates op weerstandstraining waarbij beide kanten van spieren tegelijk worden getraind. Hierdoor worden je spieren langer en krijg je die mooie, gespierde look.

3. Pilates verbetert je flexibiliteit, coördinatie en balans
Ook je balans en coördinatie komen uit je core. Wanneer je je core traint, worden de spieren die je nodig hebt voor balans en coördinatie ook sterker, wat vallen en blessures helpt voorkomen. Een verbeterde flexibiliteit helpt tevens de spieren langer en buigzamer te maken zodat ze verder kunnen buigen en stretchen, en de kans op een blessure aanzienlijk kleiner wordt.

4. Pilates is voor iedereen
Vrouwen, mannen, kinderen, ouderen, iedereen met een chronische aandoening of pijn, atleten, dansers en zelfs zwangere vrouwen hebben baat bij Pilates. Je krijgt een sterkere core, een betere balans en stabiliteit, en je wordt flexibeler. Pilates verbetert je houding, lichaamsbewustzijn en gezondheid en helpt je om efficiënter te bewegen. Het is zachtaardig en toch uitdagend. Het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij de behandeling van pijn omdat de low impact oefeningen de stress van je gewrichten en botten wegnemen. Er zijn geen excuses om het niet eens te proberen.

5. Je kunt het overal doen
Pilates is zo veelzijdig dat je het vrijwel overal kunt doen: thuis, in de sportschool, in een hotelkamer, in het park, op het strand… Zelfs als je maar een kwartiertje per dag tijd hebt kun je er al voordeel uit halen. Het enige dat je nodig hebt is je eigen lichaamsgewicht. Twijfel je nog steeds of Pilates wel geschikt is voor jou? Joseph Pilates zei ooit eens: “Na 10 sessies voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, en na 30 sessies heb je een heel nieuw lichaam.” Klinkt dat niet als iets dat de moeite waard is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.