Paramedische herstelzorg na COVID-19: onderzoek naar effecten en kosten

Paramedische herstelzorg na COVID-19

Zoals we inmiddels allemaal wel weten is een goede nazorg na een besmetting met het coronavirus voor veel mensen van groot belang voor het verloop en de duur van hun herstel. Paramedische herstelzorg na COVID-19 kan bestaan uit diëtetiek, ergotherapie, logopedie en oefentherapie en/of fysiotherapie. Maar hoe effectief is die zorg en wat zijn de kosten ervan? Daar gaat een multidisciplinaire onderzoeksgroep, onder leiding van het Radboud UMC, nu onderzoek naar doen.

Paramedische herstelzorg na COVID-19

Het spreekt voor zich dat een goede nazorg COVID-19 patiënten helpt om beter te herstellen, zowel fysiek als psychisch. Dit zorgt ervoor dat zij sneller weer goed kunnen functioneren en hun rol in de maatschappij weer kunnen oppakken. Tijdens het onderzoek zal worden bekeken in welke mate paramedische herstelzorg bijdraagt aan het herstel. Ook zal er worden onderzocht of er mogelijk factoren zijn die de effectiviteit van de paramedische herstelzorg zou kunnen beïnvloeden. De onderzoeksresultaten moeten mensen ook meer inzicht bieden in wat zij precies van paramedische herstelzorg kunnen verwachten.

Onderzoek

Er is een bedrag van €800.000 aan subsidie beschikbaar gesteld voor het onderzoek, dat zich richt op zowel de fysieke als psychische uitkomsten van paramedische herstelzorg na COVID-19. Er wordt gekeken naar de behandeldossiers van corona patiënten die eerder al paramedische herstelzorg kregen. Met behulp van een speciaal ontwikkelde vragenlijst zullen ook nieuwe patiënten worden gevolgd die herstellende zijn van COVID-10. Daarnaast zullen verschillende patiënten, hun naasten, paramedici en verwijzers geïnterviewd worden over hun ervaringen met paramedische herstelzorg na COVID-19.

Vergoedingen

Paramedische herstelzorg voor COVID-19 patiënten wordt sinds 18 juli 2020 tijdelijk via de basisverzekering vergoed. Dit gaat vooralsnog via een voorwaardelijke toelating, vanwege het feit dat er nog te weinig bekend is over de effectiviteit van deze zorg bij COVID-19. Het onderzoek van het Radboud UMC moet hier verandering in gaan brengen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.