Is het slim om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar?

Het jaar loopt bijna ten einde, wat betekent dat het weer tijd is om je zorgverzekering eens kritisch onder de loep te nemen. Het wordt voor 2018 wel wat lastiger om een zorgverzekering met een onbeperkt aantal fysiotherapie vergoedingen af te sluiten; er zijn namelijk nog maar weinig verzekeraars zijn die een dergelijk hoge dekking aanbieden. Bij de zorgverzekeraars die wél een hoge dekking bieden, wordt je geconfronteerd met een zeer hoge premie. In sommige gevallen moet je eerst een uitgebreide medische selectieprocedure doorlopen, en dan bestaat de kans dat je voor de zorgpolis wordt afgewezen.

Wijzigingen in 2018
In 2018 zijn er ten opzichte van 2017 een aantal wijzigingen in het aanbod aanvullende zorgverzekeringen met onbeperkte fysiotherapie. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet:  Van de meer dan 40 verzekeraars zijn er in 2018 nog maar 7 die een aanvullende zorgpolis met dekking voor een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie aanbieden. Dat is er één minder dan in 2017: Avéro Achmea heeft zijn dekking voor onbeperkte fysiotherapie (in het excellent pakket) aangepast naar maximaal 40 behandelingen.  Van de 7 verzekeraars die onbeperkte fysio vergoeden, zijn er 3 die een medische selectieprocedure hanteren. Indien de verzekeraar het risico te groot acht, kun je geweigerd worden.  Bij 5 van de in totaal 9 aanvullende verzekeringen met een onbeperkte fysiovergoeding ligt de premie hoger dan €1.000 op jaarbasis.

Behandelindex
Bij het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering is het belangrijk om goed te letten op de zogeheten behandelindex die door veel zorgverzekeraars wordt gehanteerd. Deze index geeft aan wat het behandelgemiddelde van een praktijk is ten opzichte van het landelijke gemiddelde van de betreffende zorgverzekeraar. Fysiotherapeuten die meer behandelingen verstrekken lopen het risico dat ze hierop worden afgerekend worden. Ze kunnen zelfs van contracten worden uitgesloten. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat die behandelindex tot veel tegenstand leidt, zowel vanuit het vakgebied als van de consument.

Onbeperkte fysiotherapie
Maar bij welke verzekeraar kun je nog wel terecht voor onbeperkte fysiotherapie in 2018? Onderstaande polissen voor voldoende dekking van de kosten van fysiotherapeutische behandelingen, geven wat zij beloven. Ook is bij deze polissen geen sprake van een medische selectie, of een behandelindex:

Tot slot
Als je gebruik maakt van fysiotherapie is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van de polis die je wilt afsluiten. Voor meer informatie kun je terecht op ZorgverzekeringWijzer.nl. Er is voor 2018 dan wel niet veel keus als het op onbeperkte fysiotherapie aankomt, maar als je je er een beetje in verdiept moet je er wel uit kunnen komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.