Ook voor fysiotherapeuten meer BIG-registraties

BIG-registraties

Het aantal zorgverleners met een BIG-registratie in de beroepen verpleging, fysiotherapie en verloskunde is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Maar wat houdt een BIG-registratie nu precies in? En hoeveel zorgverleners in Nederland hebben een BIG-registratie?

Wat houdt een BIG-registratie eigenlijk in?

In Nederland werken er ongeveer 1,2 miljoen mensen in de zorg. Ruim 360.000 van hen hebben een BIG-registratie. Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een Nederlands register waarin het basisberoep is opgenomen van individuen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Hierbij kunt u denken aan fysiotherapeuten, maar ook aan artsen, apothekers, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen. Het BIG-register kan door iedereen geraadpleegd worden en geeft duidelijkheid over wat een zorgverlener kan en mag. Het uiteindelijke doel van de Wet BIG is “het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van het beroep en bescherming van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.” De Wet BIG schrijft voor dat er elke vijf jaar herregistratie nodig is. Daarbij wordt dan gekeken of de zorgverlener voldoende werkervaring heeft opgedaan of scholing heeft gevolgd. Op die manier wordt de kwaliteit van de zorgverlening bewaakt.

Gestage stijging van BIG-registraties

In februari van dit jaar schreef minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport een brief aan de Tweede Kamer. Daarin maakte hij bekend dat er in de periode 2014-2018 bijna 47.000 nieuwe registraties in het BIG-register zijn bijgekomen. Daartegenover staan 33.350 doorhalingen van zorgverleners die niet opnieuw geregistreerd wilden of konden worden. De netto stijging komt daarmee op 13.650 geregistreerde zorgverleners.

“Ik ben blij met deze stijgende lijn, want de komende jaren hebben we deze mensen hard nodig om de groeiende zorgvraag op te vangen,” schreef Bruins. “Het gaat niet alleen om meer mensen. Het is ook zaak op een goede manier te kunnen werken en te zorgen voor tevreden medewerkers. Werken in de zorg is een prachtig vak en ik kom tijdens werkbezoeken vaak gedreven zorgverleners tegen die met hart en ziel hun werk doen. Dat moeten we zo houden.”

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.