Patiënten met bepaalde vormen van reuma die ernstige belemmering ondervinden van de ziekte, krijgen de komende vier jaar fysiotherapie vergoed. De voorwaarden zijn wel dat de reumapatienten deelnemen aan een onderzoek waarin wordt bekeken of dergelijke behandelingen inderdaad helpen.
Pijnlijke en stijve gewrichten
Mensen met reumatische artritis (RA) en axiale spondyloartritis (Axiale SpA) ervaren vaak klachten als pijnlijke en stijve gewrichten en vermoeidheid, als gevolg van ontstoken gewrichten. Na verloop van tijd kunnen aangetaste gewrichten vervormen en een verkeerde stand krijgen. De patiënten kunnen daardoor steeds minder. In ernstige gevallen belanden ze zelfs in een rolstoel. Het is geen kleine groep die hier vroeger of later last van krijgt; alleen al in Nederland hebben bijna twee miljoen mensen een vorm van reuma. Een kwart daarvan heeft reumatische artritis. In 2012 werd fysiotherapie voor deze groep uit de basisverzekering gehaald. Sindsdien hebben meerdere instanties zich ingezet om fysiotherapie voor reumapatienten weer terug in het basispakket te krijgen.
Deelname aan onderzoek
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft besloten om “langdurige actieve fysiotherapie” voor patiënten “met ernstige functionele beperkingen” voorwaardelijk in het basispakket te laten zitten, in elk geval voor de komende vier jaar. Om de behandelingen vergoed te krijgen, dienen de patiënten deel te nemen aan een van de twee onderzoeken die geïnitieerd zijn door ReumaNederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Alleen de patiënten met RA of Axiale SpA die toegelaten worden tot het onderzoek, krijgen de fysiotherapiebehandelingen vergoed. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken zal uiteindelijk worden bepaald of langdurige oefentherapie voor deze patiënten definitief weer in het basispakket komt.
Vanaf 1 oktober
“Het is een belangrijke stap richting toegankelijkheid van fysio voor mensen die dat echt nodig hebben,” zei een woordvoerder van ReumaNederland. “Let wel, het gaat om een onderzoek dat slechts voor een beperkte groep mensen met ontstekingsreuma wetenschappelijk moet bewijzen dat fysiotherapie noodzakelijke zorg is en dus vergoed moet worden.”
Naar verwachting zal er dit najaar al gestart worden met de onderzoeken. De fysiotherapie behandelingen voor de geselecteerde patiënten worden vanaf 1 oktober 2019 vergoed.