Effectiviteit van fysiotherapie voor vele aandoeningen wetenschappelijk onderbouwd

effectiviteit van fysiotherapie

De effectiviteit van fysiotherapie staat geregeld ter discussie, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Vorige maand publiceerde het onderzoeks- en consultancybureau Ecorys een rapport getiteld ‘Substitutie van zorg, Fysio- en Oefentherapie op de juiste plek’. Dit naar aanleiding van onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van fysiotherapie en oefentherapie.

Gedwongen tot duurdere zorg

Op dit moment is het zo dat fysiotherapie en oefentherapie voor heel veel aandoeningen niet of slechts gedeeltelijk uit de basisverzekering worden vergoed. Daardoor voelen veel patiënten zich gedwongen om te kiezen voor de (aanzienlijk duurdere) zorg in de tweede lijn die wél vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Hoewel patiënten natuurlijk een aanvullende verzekering voor fysiotherapie kunnen kiezen, worden deze verzekeringen steeds duurder en wordt de drempel om aanvullend te verzekeren voor veel mensen simpelweg te hoog.

Onderzoek naar effectiviteit van fysiotherapie

Het rapport van Ecorys laat zien dat de effectiviteit van fysiotherapie en oefentherapie voor een groot aantal aandoeningen wetenschappelijk onderbouwd is. Uit de bevindingen blijkt dat deze vormen van zorg bij 27 van de 39 onderzochte aandoeningen effectief zijn. Door oefen- en fysiotherapie in te zetten kunnen andere vormen van zorg, zoals bezoek aan de huisarts of een internist in het ziekenhuis, voorkomen of vervangen worden. Bij 7 van de 39 onderzochte aandoeningen zijn aanwijzingen voor kosteneffectiviteit gevonden. Dat wil zeggen dat fysiotherapie en/of oefentherapie in deze gevallen goedkoper zijn dan een tweedelijns behandelingen.

Besparing van zorgkosten

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Stichting Keurmerk Fysiotherapie en de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) pleiten voor volledige vergoeding in de basisverzekering van alle oefen- en fysiotherapie voor chronische aandoeningen. Niet alleen omdat deze vormen van zorg de kwaliteit van leven helpen verbeteren, maar ook omdat ze talloze dure behandelingen in de tweede lijn kunnen voorkomen. Op basis van het Ecorys rapport verwacht men dat fysio- en oefentherapeuten een significante bijdrage kunnen leveren aan de besparing van zorgkosten, bijvoorbeeld door ziekenhuisopnames te voorkomen. Op dit moment is men bezig in kaart te brengen hoeveel geld er in totaal bespaard kan worden door een grotere inzet van fysio- en oefentherapie als vervanging voor duurdere zorg. Dat rapport moet een dezer dagen verschijnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.