Zo kun je smartphone-gerelateerde klachten verhelpen en voorkomen!

We maken steeds meer gebruik van onze smartphones: we bellen, sms’en, WhatsAppen, mailen, Skypen, Facebooken, Twitteren en internetbankieren. We shoppen online, checken het weer, lezen het nieuws, plaatsen foto’s op Instagram, navigeren met Google Maps, zetten afspraken in onze agenda’s, luisteren naar muziek en houden onze to-do lijstjes bij. We zijn de hele dag met onze smartphones bezig. Maar dit zorgt er wel voor dat steeds meer mensen last krijgen van smartphone-gerelateerde klachten, met name overbelaste handen en/of duimen.

Toename aan klachten
Het feit dat er steeds meer klachten komen die veroorzaakt worden door smartphone-gebruik, heeft voornamelijk te maken met het feit dat we steeds meer doen op onze mobieltjes. Omdat we onze smartphones overal mee naar toe kunnen nemen, gebruiken we ze veel intensiever dan bijvoorbeeld onze desktop computers. Zo zijn er steeds meer mensen die bijvoorbeeld in de trein via hun smartphones mailtjes versturen of zelfs doorwerken. Dit zorgt voor meer overbelasting van de handen en vingers. Symptomen zijn onder andere een vermoeide duim, lichte kramp in de handen en vingers, tintelingen en pijn. Wanneer je daar niets aan doet, kan dit leiden tot ontstoken pezen en pijnlijke gewrichten. Ook bestaat de kans dat je eerder last krijgt van artrose. Intensief smartphone-gebruik kan, doordat je de hele tijd naar beneden kijkt, ook zijn tol eisen van de nek en de schouders. Je hoofd weegt gemiddeld zo’n zes kilo. Maar hoe verder het hoofd naar beneden hangt, hoe groter de druk op de nek en de wervels wordt. Een pijnlijke nek en stijve schouders zijn al vervelend genoeg, maar kunnen ook nog eens leiden tot hoofdpijn.

Wat je kunt doen
De meest voor de hand liggende tip voor mensen met smartphone-gerelateerde klachten is simpel: minder van je smartphone gebruik maken! Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen:

  • Probeer je smartphone ook eens te kantelen, zodat je het scherm horizontaal vasthoudt. Op die manier worden je polsen minder zwaar belast.
  • Als je veel typt en je dit altijd met één duim doet, leer jezelf dan aan om met twee duimen te typen, of zelfs met je andere vingers. De kans op klachten wordt kleiner als je verschillende typemethodes hanteert.
  • Wissel met scrollen en swipen af tussen je duim en je wijsvinger.
  • Probeer je hoofd zo recht mogelijk te houden.
  • Veel smartphones zijn voorzien van een toetsenbord met een autocorrect functie, die voorspelt welke woorden je wil typen terwijl je ze typt. Door hier gebruik van te maken kun je veel sneller en efficiënter berichten samenstellen.
  • De meeste moderne smartphones hebben een ingebouwde spraak-naar-tekst functie, waarmee je berichten kunt dicteren met je stem. iPhone-gebruikers kunnen tevens terugvallen op de virtuele assistent Siri, om hun smartphone met hun stem opdrachten te geven.
  • Moet je veel bellen? Ook dat kan zorgen voor overbelasting van je armen en handen. Zorg dat je Bluetooth of oortelefoons gebruikt zodat je handsfree kunt bellen.
  • Doe dagelijkse rekoefeningen met je polsen en vingers om je pezen soepel en je spieren sterk te houden.
  • Train je duimen met de Thumbell; dit mini-gewichtje is speciaal ontworpen om je duimen sterker te maken.
  • Zorg voor voldoende beweging en zoek een sport die je leuk vindt om te doen; mensen met een actieve levensstijl zijn beweeglijker, soepeler, flexibeler, en sterker, en krijgen veel minder snel last van klachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.