8 tips om je fascia gezond te houden

fascia gezond

In onze vorige blogpost kon je lezen wat fascia precies is en waarom dit weefsel zo belangrijk is. In dit artikel gaan we nog wat dieper op het onderwerp in en leggen we uit wat je kunt doen om je fascia gezond te houden.

Hou je fascia gezond met deze tips

#1. Stretch dagelijks

Dagelijks minimaal 10 minuten stretchen is een van de beste dingen die je kunt doen om je fascia gezond te houden. Rek- en strekoefeningen helpen bij het verlichten van spanning in je spieren. Zoek voorzichtig je grenzen op, maar forceer niets; stretchen mag geen pijn doen.

#2. Vergeet cardio niet

De voordelen van cardio mogen zeker niet onderschat worden. Het maakt niet uit of je nu gaat hardlopen, fietsen, zwemmen of liever een stevige wandeling maakt, alle activiteiten waarbij je hart sneller gaat kloppen bevorderen de bloedsomloop en helpen ook om fascia gezond te houden.

#3. Probeer yoga

Yoga is een ideale activiteit om je fascia gezond te houden en je flexibiliteit, mobiliteit, balans en kracht te verbeteren. Om nog maar niet te spreken over de mentale voordelen!

#4. Gebruik een foam roller om jezelf te masseren

Een foam roller is een fantastisch hulpmiddel om knopen in de spieren en fasciale verklevingen los te maken. Laat jezelf over de roller glijden en je ontdekt vanzelf waar je ‘probleempunten’ zitten. Het is wel belangrijk om de meest gemaakte foam rolling fouten te vermijden.

#5. Blijf gehydrateerd

Als fascia uitdroogt, wordt het strakker – dit kan je mobiliteit beperken en voor pijnlijke ‘knopen’ zorgen. Voldoende water drinken (minimaal anderhalve liter per dag, meer als je zweet) is dus ook belangrijk voor de gezondheid van je fascia.

#6. Let op je houding

Onderuit gezakt zitten, je schouders laten hangen of anders zitten om te compenseren voor een blessure kan resulteren in verstijfde/verkleefde fascia.

#7. Ga wat vaker naar de sauna

Uit onderzoek blijkt dat zowel traditionele sauna’s als infrarood sauna’s bijdragen aan spierherstel. Infraroodstraling zou echter het meest effectief zijn voor de fascia, omdat het nog dieper doordringt. Ook helpt een saunabezoek na het sporten om delayed onset muscle soreness (DOMS) te verminderen.

#8. Probeer koudetherapie

Steeds meer mensen ontdekken de fysieke én mentale voordelen van koudetherapie. En je hoeft echt niet dagelijks een ijsbad te nemen; een minuut koud douchen levert ook al merkbare effecten op. Voor plaatselijke probleempunten kun je koude kompressen gebruiken, maar let erop dat je nooit een bevroren object direct op de huid legt.

Tot slot

Als je last hebt van chronische stijfheid en spierpijn en de bovenstaande tips niet lijken te helpen, schakel dan een specialist in. Je kunt bij Fysiotherapie Waterlandhuis terecht voor fascia therapie.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik cookies om ons website verkeer te analyseren.