Minder dan de helft van alle Nederlanders voldoet niet aan de Beweegrichtlijnen. Maar we zijn wel meer gaan sporten in 2023. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM.
Wat zijn de Beweegrichtlijnen?
In de in 2017 herziene Beweegrichtlijnen, die door de Gezondheidsraad zijn opgesteld, worden volwassenen geadviseerd om wekelijks minimaal 2.5 uur (liefst verspreid over meerdere dagen) matig of intensief te bewegen en daarnaast minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor kinderen wordt dagelijks 1 uur matige of intensieve beweging aanbevolen, plus minimaal 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. In het Nationaal Preventieakkoord staat dat de overheid ernaar streeft om te zorgen dat 75% van de bevolking in Nederland in 2040 aan de Beweegrichtlijnen voldoet. Om dit te realiseren werd in 2022 de Beweegalliantie opgezet; een landelijk netwerk van sectoren, partijen en individuen, met de missie om Nederland meer te laten bewegen.
We zijn (iets) meer gaan sporten in 2023
Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat hoewel het percentage Nederlanders dat aan de Beweegrichtlijnen voldoet laag blijft, de daling die in voorgaande jaren werd waargenomen lijkt te stabiliseren. Het percentage van de mensen dat wekelijks ging sporten in 2023 lag op 41%, terwijl dat in 2022 nog op 38% lag.
Onderzoeksresultaten
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op www.sportenbewegenincijfers.nl. Mocht je het interessant vinden: je kunt op deze website ook bekijken in hoeverre verschillende groepen in de bevolking aan de Beweegrichtlijnen voldoen.